Blog

Ovo sam ja kad ne radim web stranice i osmišljavam digitalnu priču svojih klijenata. Svojim tekstovima želim ti dati inspiraciju koja će te možda potaknuti na neku malu promjenu u poslu, u odnosima, u ulozi roditelja ili partnera...
2 minutes reading time (492 words)

Tvoja i moja karijera puno je više od onoga što smo mislili da jest

haris-alibegovic-IMG_7638

Unatoč napretku medicine, obilju hrane i dostupnosti informacija iz svih područja života nadohvat jednog klika, studije govore da će moja generacija živjeti kraće od svojih roditelja.

To je generacija rođena 80-ih godina koju sociolozi zovu MILENIJALCI. Mi smo posljednja generacija koja je odrastala prije interneta, a prva koja je rasla s internetom i tehnologijom te koristila (i koristi) svu njenu moć za osobni razvoj.

Razlog ovim poraznim zaključcima studije je STRES, a posebno onaj koji dolazi iz straha zbog gubitka posla i/ili nezadovoljstva postojećom karijerom.

Začarani krug

Sigurni poslovi postali su prošlost, a posebno krajem 2000-ih godina kada je svijet zahvatila jedna od najvećih gospodarskih kriza u povijesti baš u vrijeme kada su milenijalci postali radno sposobni.

Kada sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine, ne samo da nije bilo sigurnih poslova, bilo je vrlo malo normalnih poslova. S burze sam dobivao ponude za poslove u kojima je bilo potpuno nevažno koje si stručne spreme, a da ne govorim o plaći…

Mnogi su prihvatili raditi svakakve poslove pa se sada u 30-ima suočavaju sa smislom svoje karijere. Mnogima je teško pronaći snagu za promjenu. Radno vrijeme od 9 do 5 stavlja ih u začarani krug u kojem kroz karijeru koju nisu željeli zapravo imaju krov nad glavom otplaćujući ratu stambenog kredita.

Znam, ovo je je***a tema, ali muči toliko ljudi danas... 

Ipak, dobra stvar u svemu tome lošem jest da živimo u vrijeme velikih mogućnosti za osobni razvoj i teško da postoji nešto što želimo u smislu karijere, a da je neostvarivo kroz narednih 5-10 godina.

Možemo zanemariti istraživanja i uvjeravati se da nezadovoljstvo postojećim poslom dugoročno neće dovesti do problema. Možemo okrenuti glavu i nastaviti dalje po starom.

Možemo kako hoćemo, ali ne i dokle hoćemo.

Kada problemi dođu, puno će biti teže nešto mijenjati. Izvještaj jedne američke osiguravajuće kuće o zdravlju milenijalaca izdvaja bolesti koje ih najčešće pogađaju: depresija, ovisnosti, visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes, psihoza itd., lista je predugačka...

Koji su tvoji zaboravljeni talenti?

Što te nekad toliko veselilo da su ti oči zasjajile na samu pomisao o toj ideji?

Tu se skriva iskra u kojoj leži moć promjene posla/karijere, a karijera je važna jer je put kojim doprinosimo društvu u kojem živimo i činimo ga boljim mjestom za sebe i sve druge oko nas.

VRIJEME JE DA SE SJETIŠ...

Ja sam prije više od godinu dana počeo pisati. Sjetio sam se da sam kao dijete počeo pisati dnevnik nakon što sam morao uslijed ratnih zbivanja 90-ih napustiti svoj rodni grad. Imao sam tada samo 8 godina. Nakon toga nisam pisao 26 godina.

Pisanje je jedna aktivnost koja može pokrenuti puno toga. Moja promjena je na putu, dolazi malim koracima, ali ja sam strpljiv.

S time ću završiti i ostaviti vas u vašim mislima te pozvati da odvojite 5 min nakon ovog posta samo ZA SEBE.

Odgovore često tražimo svugdje osim tamo gdje oni zaista jesu… u nama.

Sretno,

Haris 

Tko sam ja u svemu tome velikom? (Vrhovi Malog Loš...
Ofarbat ćeš me!