Blog

Ovo sam ja kad ne radim web stranice i osmišljavam digitalnu priču svojih klijenata. Svojim tekstovima želim ti dati inspiraciju koja će te možda potaknuti na neku malu promjenu u poslu, u odnosima, u ulozi roditelja ili partnera...
2 minutes reading time (453 words)

Kako povećati produktivnost na poslu uz pomoć jednog od najdražih jutarnjih rituala

haris-alibegovic-74465644_778158755980574_967335894732242944_o

Jedna od najgorih stvari koju možeš napraviti nakon buđenja je popiti kavu - i upravo sam to radio godinama. Koliko god sam u tom ritualu uživao, već oko 10 sati bio sam umoran i posezao za novom šalicom koja me ne bi učinila odmornijim, već naprotiv, polako sam gubio fokus, a umor bi kulminirao nakon ručka.

Nedavno sam završio seminar u trajanju od mjesec dana jednog od najvećih stručnjaka u svijetu za spavanje. Učio sam kako posložiti dnevne rutine koje dovode do kvalitetnijeg sna koji može poboljšati zdravlje, emocionalno stanje, produktivnost na poslu i odnose što u krugu obitelji, što u poslovnom okruženju.

Jedna od prvih malih promjena koje sam uveo u svoj dan je promjena postojeće navike ispijanja kave u naviku koja radi za, a ne protiv mene. Dijelim ju s vama jer vjerujem da vam može pomoći onako kako je pomogla meni.

Kofein i hormon kortizol nisu najbolji par


Dakle, nakon buđenja, prirodno se događa u našem tijelu povećanje hormona kortizola koji najviše vrijednosti doseže između 7 i 9 sati. Kortizol nas budi i drži usredotočenima pa je kofein u to vrijeme potpuno nepotreban jer tijelo samo odrađuje sve što treba.

Prema riječima dijetetičarke Anar Allidina, "kombinacija kofeina i visokog kortizola može dovesti to većeg umora kasnije kada se kofein i kortizol istroše." - upravo ono što se događalo meni.

​Kada popiti prvu, a kada zadnju kavu u danu

Rješenje nije bilo prestati piti kavu, već samo malo odgoditi i tako ovaj ritual prilagoditi prirodnim procesima u tijelu i maksimizirati pozitivne učinke kave. Danas, nakon buđenja umjesto kave pijem oko 2 dcl mlake vode, doručkujem i prvu kavu pijem tek oko 9 sati. Osjećam se bolje i odmornije tijekom dana, a posebno se povećao fokus u periodu od 10 sati do ručka i jedan sat poslije ručka pa sve do 17 sati. Jedan od razloga povećanja budnosti i koncentracije poslije ručka je druga, ujedno i posljednja kava u danu negdje oko 14 sati jer tako dajem kofeinu dovoljno vremena da se u izluči iz tijela.

Malim zdravim svakodnevnim navikama do velikih ciljeva


Nedavno sam objavio eBook "Zašto je period oko 35. godine prilika života". Pisao sam ga najčešće između 10 i 11 sati, u vrijeme kada mi je fokus na vrhuncu. Vjerujem da informacije u eBooku imaju potencijal da osoba napravi mali korak prema životu o kakvom mašta. Ali sve će to biti jako teško ostvariti ako ne gradimo male zdrave svakodnevne navike i izbacujemo one koje nam čine štetu.

Odgoda kave sat i pol do dva i ne konzumiranje poslije 14 sati nije nešto što je teško uvesti u svoj život, a može donijeti značajnu pozitivnu promjenu.

Do sljedeće male zdrave navike... Uživaj u jutrima, mirisima i okusima ovog čarobnog napitka.

Od ljepote koju doživim u planini često zašutim…
Tko sam ja u svemu tome velikom? (Vrhovi Malog Loš...