Blog

Ovo sam ja kad ne radim web stranice i osmišljavam digitalnu priču svojih klijenata. Svojim tekstovima želim ti dati inspiraciju koja će te možda potaknuti na neku malu promjenu u poslu, u odnosima, u ulozi roditelja ili partnera...
5 minutes reading time (981 words)

5 stvari koje bih volio da sam imao kada sam prvi put krenuo u planinu

haris-alibegovic-put-malih-koraka-IMG_1889

Pitaju me u posljednje vrijeme koje planinarske cipele kupiti, koliko treba biti velik ruksak i što je sve potrebno nabaviti prije nego kreneš u planinu. I tako započne razgovor o stvarima koje su po mom iskustvu najvažnije. Međutim, svaki put u toj priči, nešto mi nedostaje…

Imam osjećaj da na kraju razgovora ostavljam osobu bez onog ključnog, a to ključno zapravo i nije stvar koju ćeš kupiti i traži malo više truda od odlaska u šoping... a možda i ne.

To nešto je tvoj "zašto"

To je razlog zbog kojeg krećeš i taj "zašto" ne bi trebao imati puno veze sa selfijima i skupljanjem lajkova. 

Taj razlog bi trebao biti dublji ako želiš istinski doživjeti planine i dobiti od prirode ono najdragocjenije. 

Promišljajući na taj način, dobit ćeš priliku upoznati onog sebe za kojeg nisi znao da uopće postoji.   

Planina će svaki put poslati poruku 

Čitajući vrlo inspirativne tekstove Gorana Sajka, prije godinu dana sam naučio da se vrhovi ne osvajaju već posjećuju i to je lekcija koja ti odredi puno toga na svakom putovanju. Zato kad dođem na neki vrh, pustim da taj vrh osvoji mene i ispriča mi priču koju ću dalje prenositi kroz svoje riječi. 

Ako odlučiš slušati, planina će ti svaki put poslati poruku da je život lijep pa čak i onda kad su uvjeti na planini sve samo ne lijepi. 

Planine će ti pokazati svu svoju ljepotu s visine samo da bi shvatio koliko je lijepo sve ono što imaš u nizini, među ljudima koji te vole i koje ti voliš. Podsjetit će te na sve one svakodnevne sitnice koje tako često uzimamo zdravo za gotovo zaboravljajući koliko baš one čine naš život posebnim.

Top 5 kreće... sad!

Nakon što smo prošli ovu temu koja mi je nedostajala u svakom razgovoru o osnovnoj opremi za planinarenje, možemo krenuti na listu stvari koje bih volio da sam imao kada sam prvi put krenuo hodati planinarskim stazama.

S ovim cipelama sam prezadovoljan. Vrlo su udobne i otporne na habanje, a cijena je mrak.

Od Velebita do Alpi, preko jesenskog mokrog lišća i kamenih staza, jednako su dobro držale svugdje. 

Na specifikaciji piše da su vodonepropusne 2 sata na laganoj kiši, ali ih svejedno redovito impregniram. 

Jedini žulj koji sam dobio bio je nakon 9 sati hodanja tijekom 33 kilometra duge ture po Medvednici. I nije nastao zbog cipela već običnih čarapa pa sam za Triglav kupio 2 para čarapa namijenjenih baš za duže hodanje.

Link na artikl: https://www.decathlon.hr

Nepisano pravilo je 20-30 litarska zapremnina ruksaka za boravak u prirodi cijeli dan. Međutim, ovaj ruksak mi je poslužio za dvodnevna pa i trodnevna putovanja tako što sam slagao robu na vojnički način rolanjem i tako uštedio puno prostora.

Ima dovoljno većih i manjih džepova pa se stvari poput flastera, maramica, energetskih čokoladica i slično mogu lijepo rasporediti kako bi bile nadohvat ruke ako i kada zatrebaju.

Link na artikl: https://www.decathlon.hr

Youtube video, slaganje robe: https://www.youtube.com/watch?v=84LtRsstGl8&t=218s

U planini su uvjeti u svako godišnje doba vrlo promjenjivi i zato je važno imati dobru jaknu koja će te zaštititi od kiše i vjetra tijekom planinarenja.

Prozračna je s dobrim rasporedom džepova i kapuljačom koja se može skinuti. Savjet za kupnju ove jakne po odličnoj cijeni dobio sam od našeg vodiča koji ju je isprobao tijekom dužeg boravka na kiši.

Link na artikl: https://www.decathlon.hr

Kupnju štapova sam odgađao misleći da mi nisu potrebni. Međutim, nakon svakog malo težeg spusta, osjećao sam bol u koljenima pa sam nakon prve ture u Alpama ove godine, donio odluku da ih nabavim.

Štapovi aktiviraju rad ruku te tako skidaju teret sa koljena 20-30%, pomažu boljem raspoređivanju težine ruksaka i postizanju stabilnosti kretanja te tako smanjuju rizik od proklizavanja i padova. 

Štapove na slici sam dobio nedavno kao poklon pa je to jedina stvar s ove liste koja nije iz Decathlona.

Cijena ovisi o kvaliteti materijala, lakoći sklapanja i nekim drugim čimbenicima. 

Link: https://www.decathlon.hr

Mijeh je plastična zapremnina smještena u ruksaku iz koje ide cjevčica pa se voda može piti u pokretu. 

Tijelo tako ostaje cijelo vrijeme hidrirano te se olakšava apsorpcija vode zbog manjeg, ali redovnog unošenja. 

U mijeh na slici stanu 2 litre vode pa uz dodatne bočice sa strane uvijek imam preko 3 litre vode. To je dovoljno za cjelodnevno planinarenje u toplijim danima kada tijelo gubi dosta tekućine.

Link na artikl: https://www.decathlon.hr


U ovom popisu koji sam ograničio na 5 stvari, naveo sam ono što mi se čini najvažnije za planinara početnika kako bi mu već prvi izlet prošao ugodno, bez bolova u koljenima ili dehidracije. Dao sam prednost mijehu u odnosu na planinarske hlače upravo zbog ogromne važnosti kao što je hidratacija tijela. Planinarske hlače u toplije vrijeme mogu zamijeniti neke kratke hlače, a u jesen trenirka iz ormara. Još je tu svašta što sam kupio i što se može pronaći u trgovinama s planinarskom opremom. Od majice kratkih rukava izrađene od tkanine koja omogućava brže sušenje od znoja pa do rezervnih vodonepropusnih hlača koje su uvijek spremljene u ruksaku jer nikad ne znaš kad će zatrebati. Općenito, iskusni planinari savjetuju izbjegavanje pamučne odjeće koja jest ugodna, ali postaje teška nakon što upije znoj i nije vrsta tkanine koja se suši brzo.

Kad na izletu vidim da netko ima nešto što još nemam, ako je moguće, isprobam, poput štapova koje sam 2-3 puta koristio prije nego sam poželio svoje. Moja sljedeća investicija je majica dugih rukava s UV zaštitom jer koliko se god puta namažeš, postoji šansa da te to sunce koje na visini ne osjetiš, ipak malo opeče. 

Nemojte pretjerivati s kupovinom u početku jer što se tiče odjeće, puno toga iz ormara može poslužiti za prvu ruku.

Informacije o dodatnim stvarima koje treba ponijeti možete pronaći u opisu svakog izleta planinarskog vodiča Vlade Matijevića na web stranici: https://veseli-izleti.com.

U dogovoru s Vladom, izradio sam posebnu mailing listu za čitatelje ovog bloga. Ako te planinarenje zanima, upiši svoju email adresu skroz na dnu ove stranice pa ćemo ti javiti termin u kojem će Vlado organizirati planinarsku avanturu za "moje" ljude. :-)

I savjet za kraj 

Ako osjećaš da te planina zove, izvuci iz ormara trenirku i bilo kakve tenisice pa sutra pravac na obližnje brdo. 

Prepusti se koracima da te odvedu na neki novi put.

Na put neke tvoje nove priče.

Vidiš li osmijeh u mojim očima?
Kako povećati produktivnost na poslu uz pomoć jedn...